Ha nincs otthon méz, attól még süthetünk mézeskalácsot. Gondoltam egyet, és a receptben szereplő sima fehérlisztet is fele adagban zabliszttel helyettesítettem ( a másik fele pedig teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt). Ennek köszönhetően a felszívódása lassabb és igen csak laktató is, már kisebb mennyiségben. Bizonyára érződik, hogy picit másabb ízű, mint az eredeti verziója, de ugyanúgy eteti magát, pláne a cukormázzal a tetején.
Ha nagyon egészségesen szeretnénk készíteni a kalácsunkat a tejet, a cukrot is ki lehet váltani. Bár nem tudom, hogy működik a karamell készítés például a xilittel (valaki, tapasztalat?). Illetve felturbózható a recept egy kis fehérjeporral is, amivel akár még mázat is készíthetünk.
Tehát, akkor a hozzávalók, az eredeti, nem módosított recepthez:
- 20 dkg cukor
- 2.5 dl tej
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg margarin
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 50 dkg liszt
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
Mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- porcukor
- pár csepp citromlé
(Én fél adaggal próbáltam ki a receptet, így csak 1 fehérjét használtam a mázhoz is. Így is bőven elég volt :D Az egy tojásfehérje kb. 20 dkg porcukrot vett fel)
A cukrot állandó kavargatás mellett felolvasztjuk és felöntjük forró tejjel. Majd a margarint és a mézeskalács fűszerkeveréket elkeverjük benne, és megvárjuk még langyosra hűlik. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a csipet sóval. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a már fentebb leírt módon elkészített karamellt, és összegyúrjuk.
Kinyújtjuk a tésztát, szaggatjuk és 180 fokon körülbelül 10 perc alatt készre sütjük.
Már csak a díszítés van hátra és ehetjük is a "mézeseinket"! :)
Hogy tetszik a recept? Készítettél már méz nélküli mézeskalácsot?