A vaníliás karika mindenki számára ismerős sütemény, és most itt van az egészséges, cukormentes verziója.
Egészséges életmódot folytatóknak, diétázóknak nagyszerű alternatíva a klasszikus édességre az alábbi recept. Persze össze sem hasonlíthatnánk a kettőt, hiszen főként csak abban azonosak, hogy karika alakúak és ízük finom vaníliás. Ebben a receptben minden hozzávalóról tudjuk, hogy micsoda. Ami pedig csak plusz előnye, hogy nem is kerül sokkal többe az elkészítése, mint a hagyományos verzióból egy csomag.
Előnye:
✔ Teljes kiőrlésű lisztből készül, így lassabb a felszívódása
✔ Kevesebb darabbal is igazán jóllakottság érzést érhetsz el
✔ Cukormentes, így csökkentheted, a finomított édesítő bevitelét
Íme a recept (kb. 40- 45 db):
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg eritrit
- 1 vanília rúd magjai
- 1 csipet só
- 25 dkg kókuszzsír /vaj
- 2 db tojássárgája
- 0.5 kk szódabikarbóna
A mázhoz:
- 15 dkg Wawel cukormentes csokoládé
- 1 ek kókuszzsír
A száraz hozzávalókat elegyítjük, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát elkeverjük a lisztben. Felolvasztjuk a kókuszzsírt, a tojássárgájában elkeverjük a vanília magokat és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Amennyiben kívánja a tészta pici vízzel, vagy növényi tejjel lazíthatunk a tésztán. Összegyúrjuk és hűtőbe tesszük kb. fél órára.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kinyújtjuk a tésztát fél centi vastagságúra. Kerek formájú szaggatóval megformázzuk a karikákat, amiknek a közepébe kisebb lyukakat szaggatunk.Tepsire rakjuk őket, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10 perc alatt készre sütjük.
Amíg sülnek a vaníliás karikáink, addig gőz fölött felolvasztjuk a kockákra tördelt csokoládét és a kókuszzsírral alaposan elkeverjük.
A már kihűlt karikák alját a csokoládéba mártogatjuk. Amint megdermedt a csokitalp már fogyaszthatjuk is. :)
Jó étvágyat hozzá! :)