Add meg a MODE-ját!

Mennyire más? - Öltözködés egy kis amerikai egyetemi campuson

Vendégposzt

2018. február 14. - Norii




Mennyire más? - Öltözködés egy kis amerikai egyetemi campuson

Volt szerencsém négy hónapot eltölteni az őszi szemeszterben egy amerikai egyetemen, sosem gondoltam volna, hogy a legfurcsább és legszembetűnőbb különbséget az öltözködésben fogom tapasztalni. (Természetesen leszámítva a gender neutrális mosdókat :D )

 

Csak lazán!

Az első furcsaság számomra az volt, hogy az egyetemi campus területén és az utcán, szinte csak melegítőben, cicanadrágban vagy kórházi szerkóban  (tudjátok, az a Carter dokis zöld )  mászkáló hátizsákos embereket láttam. Alapvetőnek számított a sportcipő - bár az biztos, hogy ebben az esetben a márkásabb fajta jellemző. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de szerintem Magyarországon ha valaki cicanadrágban és rövid kapucnis pulcsiban megy be a munkahelyére inkább tűnik úgy, mintha eltévedt volna, mintsem komolyan gondolta volna az aznapi szettjét (akármilyen alakja is van az illetőnek). Mivel ez egy egyetemi város, a város nagyrésze a campus-ból áll, ami hatalmas (mivel elég nagy egyetemről van szó) így elmondhatjuk, hogy az egész városban ez az átlagos viselet a nők körében .

Kép forrás: google

 

 

Mutasd a felsőd, megmondom ki vagy!

A legfurább mégis az, hogy itt a rövid pólók, pulóverek viselésének is saját kultúrája van. Az, hogy milyen feliratú pólót viselsz, már meghatározza, hogy ki vagy, azzal közvetítesz egyfajta szemléletmódot, definiálod magad mások számára. Ez itt szinte kötelező. Nem számít, hogy milyen színű, mikori, mennyire fakó, ha ilyet viselsz szinte érdekesebb vagy, üzenetet képviselsz. Első hetekben nekem az jutott eszembe, hogy miért kell mindig az arcomba vágni, hogy mit gondolnak a világról, melyik csapatnak szurkolnak, vagy melyik egyetemre járnak? Aztán megszoktam, sőt be is szereztem magam pár pólót.  Rájöttem, hogy külföldiként még extrán jó, ha adsz magadnak egy plusz magabiztosságot azzal, hogy előre közvetítesz magadról valamit, ezzel könnyebben találsz barátokat is! Ha a hazai márkák kínálatait megnézzük (akár a Dorko esetében), láthatjuk, ez a fajta önkifejezés mód kezd itthon is begyűrűzni .

 

Tartozz a közeghez, szurkolj! - Amerikai foci kultúra

Ennek a városnak is (ahogy Amerikában szinte mindenhol) nagyon erős az amerikai foci kultúrája, ha szombaton játszik a csapat –nincs tömegközlekedés, az emberek kivonulnak az utcára a csapat mezében, együtt grilleznek, söröznek és nézik a meccset. Remek ismerkedési lehetőség, ha esetleg egyedül utazol vagy szeretnél barátokat szerezni, szinte biztos, hogy jól fogod érezni magad egy ilyen foci napon. Általában már reggel elkezdődik az „utcabál” és estig tart, ha nem jutottál jegyhez a stadionba, akkor is jól fogod érezni magad!  A  foci csapat színeiben pompázó kezeslábasban, pulcsiban, kabátban mászkáló emberek (nemtől és kortól függetlenül) teljesen megszokottak, sőt divatosnak számítanak. A városi csapat zászlaja ott lóg a kolis szobában, van címeres vágódeszka, rendszám, sapka, snapszos pohár,  fülbevaló, sőt még alsónemű is! Csajok, itt könnyű bevágódni a pasiknál. Persze ha akarunk. ;)

          
Kép Forrás: 1. sbnation.com, 2. Saját kép

 


Ruha és kiegészítő vásárlás

A bevásárlásnál  több furcsaság is tapasztalható, például, hogy márkás ruhákat sokkal olcsóbban vehetsz meg, mint otthon. Példaként, az Abercrombie, Levis Lee termékek harmad annyiba kerülnek mint otthon, így azt javaslom, ha kijuttok Amerikába üres bőrönddel gyertek , vásároljatok be itt! A legjobb üzlet ruha szempontjából a Kohl’s, szinte folyamatos leárazások vannak, kis szigetekbe tömörülnek a nagyobb márkák, ahol kedvetekre válogathattok. Nagy meglepetésemre, a Swarowski termékek is kb. fele annyiba kerülnek, mint otthon. Eredeti Swarowski karkötőt nem mindennap vesz az ember 2000 Ft-ért (19 $). Akár egy napot is el lehet tölteni az üzletben, shopalcoholic-ok Nektek szinte kötelező! Ha esetleg novemberben juttok ki, akkor készüljetek a fekete péntekre (Black Friday), mert akkor extra akciókra számíthattok, akár 70-80%.

Egy ilyen beszerzőtúrám alkalmával szerelembe estem és vettem két márkás őszi-téli csizmát (Lauren Conrad, Sonoma). A blokkra pedig rá volt írva, hogy ezzel a vásárlásommal most spóroltam 100 $-t ( kb. 25800 Ft).  Az alábbi képen látható cipőket akár farmerhoz, szoknyához akár cicanadrághoz is tudom használni, felső tekintetében szinte bármilyen típust vegyíthetünk, arra figyeljünk csak, hogy ne üssenek el a színek túlzottan. Egy példát említve a Lauren Conrad bokacsizmához egy mustársárga, barna felsővel biztos nem lőhetünk mellé. A Sonoma csizmához fehér, szürke, fekete színekkel tökéletes szettet rakhatunk össze egy dolgos munkanaphoz vagy  akár egy klassz családi naphoz.

Forrás: kohls.com

 


A változás jó!

Összefoglalva a látottakat, azt mondanám, hogy egy kis amerikai egyetemi városban inkább a lazább, casual viseletre számítsatok.  Magassarkúakat érdemes mellőzni, inkább a sportcipős, kapucnis pulóveres, kényelmes szettekkel fogtok találkozni. Ha tehetitek, mindenképpen ragadjátok meg az alkalmat és lehetőséget, utazzatok minél többet és tapasztaljatok, érdemes! Ki tudja, talán a saját stílusotok is alakul és változik és segít az önkifejezésetekben!

Mesi

Old capitol building, Iowa city

Forrás: Saját kép

A bejegyzés trackback címe:

https://addmegamodejat.blog.hu/api/trackback/id/tr5813666310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása