A laktató zablisztes, méz nélküli mézeskalács

2017. december 06. - Norii

20171205_125842-01_1.jpeg

Ha nincs otthon méz, attól még süthetünk mézeskalácsot. Gondoltam egyet, és a receptben szereplő sima fehérlisztet is fele adagban zabliszttel helyettesítettem ( a másik fele pedig teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt). Ennek köszönhetően a felszívódása lassabb és igen csak laktató is, már kisebb mennyiségben. Bizonyára érződik, hogy picit másabb ízű, mint az eredeti verziója, de ugyanúgy eteti magát, pláne a cukormázzal a tetején.
Ha nagyon egészségesen szeretnénk készíteni a kalácsunkat a tejet, a cukrot is ki lehet váltani. Bár nem tudom, hogy működik a karamell készítés például a xilittel (valaki, tapasztalat?). Illetve felturbózható a recept egy kis fehérjeporral is, amivel akár még mázat is készíthetünk.

Tehát, akkor a hozzávalók, az eredeti, nem módosított recepthez:

  • 20 dkg cukor
  • 2.5 dl tej
  • 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg margarin
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só


Mázhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • porcukor
  • pár csepp citromlé

    (Én fél adaggal próbáltam ki a receptet, így csak 1 fehérjét használtam a mázhoz is. Így is bőven elég volt :D Az egy tojásfehérje kb. 20 dkg porcukrot vett fel)

msgr_photo_for_upload_1512335742507_jpg_1512335747581-01.jpeg

A cukrot állandó kavargatás mellett felolvasztjuk és felöntjük forró tejjel. Majd a margarint és a mézeskalács fűszerkeveréket elkeverjük benne, és megvárjuk még langyosra hűlik. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a csipet sóval. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a már fentebb leírt módon elkészített karamellt, és összegyúrjuk.
Kinyújtjuk a tésztát, szaggatjuk és 180 fokon körülbelül 10 perc alatt készre sütjük.

 

20171203_223210-01.jpeg

 

Már csak a díszítés van hátra és ehetjük is a "mézeseinket"! :)

20171205_125828-01.jpeg

 

Hogy tetszik a recept? Készítettél már méz nélküli mézeskalácsot?

A bejegyzés trackback címe:

https://addmegamodejat.blog.hu/api/trackback/id/tr3613437285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.